31 Ιαν 2011

Πίτα σφακιανή

Σφακιανές πίτες όπως Σφακιανές μαδάρες. Ένα επιδόρπιο με τοπική μυζήθρα και μέλι, κομμάτι της ισχυρής παράδοσης του τόπου, που κλείνει το φαγοπότι του γλεντιού.

Σφακιανή πίτα για 6 με 8 άτομα

Υλικά

Για το φύλλο:
500 γραμμάρια αλεύρι
1/2 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο.
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό.
Χυμός μισού λεμονιού.
Αλάτι.
Λίγες σταγόνες ρακή.

Για τη γέμιση:
250 γραμμάρια ξυνομυζήθρα.

Για το άρτυμα:
Θυμαρίσιο μέλι.
Σουσάμι καβουρντισμένο.
Καρυδόψιχα χοντροκομμένη.

Εκτέλεση
Φτιάχνουμε το ζυμάρι, ζυμώνοντας όλα τα υλικά. Ανοίγουμε φύλλα πολύ λεπτά και στρογγυλά, μεγέθους ενός μεσαίου πιάτου. Απλώνουμε ένα φύλλο και το πασπαλίζουμε με ενάμισι κουταλιά της σούπας ξυνομυζήθρα. Βρέχουμε με το δάκτυλο  περιμετρικά το φύλλο στην άκρη του με λίγο νερό και το σκεπάζουμε με ένα άλλο φύλλο. Πιέζουμε τις άκρες του ελαφρά για να κολλήσουν με το κάτω. Τηγανίζουμε τις πίτες σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν και από τις δυο πλευρές. Τις σερβίρουμε περιχυμένες με το μέλι και πασπαλισμένες με το σουσάμι και τα καρύδια.


1 σχόλιο:

  1. Ωραία συνταγή για μυζηθρόπιτες αλλά δεν είναι οι σφακιανόπιτες αυτές. Η τεχνική της κατασκευής τους είναι εντελώς διαφορετική και δεν τηγανίζονται σε λάδι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή