12 Ιαν 2012

Κυπριακός μεζές και άλλες γεύσεις στην περιοχή της Λεμεσού


Στο φαγητό της Κύπρου κυριαρχεί η λογική της Ανατολής. Είναι πολύ περισσότερα πράγματα από ότι ο απλός κορεσμός της πείνας και η εξασφάλιση ενέργειας. Είναι και απόλαυση και συναναστροφή και διασκέδαση. Η λογική είναι, τρώμε πολλά διαφορετικά πράγματα, από λίγο. Ανάμεσα στα πολλά πιάτα υπάρχει ο χρόνος να πιεις, να μιλήσεις, να πεις ένα τραγούδι. Αυτή είναι η φιλοσοφία του κυπριακού μεζέ, ο οποίος είναι πολύ συνηθισμένος στις εξόδους για φαγητό. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι πληρώνετε (τουλάχιστον δύο άτομα) «αλα καρτ» ένα ποσό από 17 έως 22 ευρώ συνήθως το άτομο και η ταβέρνα σας φέρνει να δοκιμάσετε τα πιάτα που έχει στον κατάλογό της, περισσότερα από 20. Εσείς επιλέγετε απλώς αν θα είναι ψαρομεζές ή κρεατομεζές. Συνήθως τα πρώτα  10-12 πιάτα είναι ορεκτικά και σαλάτες. Αρχίζουν πάντα με ταραμοσαλάτα, ταχινοσαλάτα, χούμους, ίσως και «ταλατούρι» (τζατζίκι), πάντα πράσινες τσακιστές ελιές με κόλιαντρο (φρέσκος ή ξηρός χρησιμοποιείται σε πάρα πολλά φαγητά), μεγάλη χωριάτικη σαλάτα οπωσδήποτε, συχνά κολοκάσι (ένα είδος γλυκοπατάτας που τη μαγειρεύουν με ντομάτα) ή λουβιά (μαυρομάτικα φασόλια), ψητό χαλούμι και μετά ο μεζές παίρνει την κατεύθυνσή του προς το ψάρι ή το κρέας. Στον ψαρομεζέ υπάρχουν οχταπόδι σχάρας ή κατσαρόλας, σουπιές σχάρας, μπαρμπούνι ή λυθρίνι ή γόπα τηγανιτή, γαρίδες κά. Στον κρεατομεζέ υπάρχει αδυναμία στον τταβά (μοσχάρι στιφάδο), στα σιεφταλιά, στο οφτό κλέφτικο (κατσικάκι ψητό), στα αρνίσια συκωτάκια, αλλά και στο μουσακά - τον οποίο νομίζουμε ότι τον κάνουν καλύτερο από την ηπειρωτική Ελλάδα -, στα μακαρόνια του φούρνου (παστίτσιο), στους κιοφτέδες και στα γεμιστά. Στο τέλος έρχεται πάντα γλυκό του κουταλιού, πορτοκάλι, περγαμόντο, καρυδάκι ή γλυκό του αμυγδάλου.


Η συνταγή για τα αφέλια

Είναι εκ των ουκ άνευ στον κρεατομεζέ και η παρασκευή αυτού του πιάτου είναι πολύ εύκολη και απλή. Κόβουν το χοιρινό (μπέικον) σε μικρά κομμάτια, τα τσιγαρίζουν και τα σβήνουν με κρασί. Μετά ρίχνουν κόλιαντρο και το αφήνουν να ψηθεί σχεδόν. Μετά το βάζουν στο φούρνο για ψηθεί ολοκληρωτικά. Συνοδεύεται ιδανικά από το «πουρκούρι» (πλιγούρι). Τα αφέλια είναι η τηγανιά της ηπειρωτικής  Ελλάδας, αλλά υπάρχει και σε χωριά της Ιταλίας. Από αυτό συμπεραίνουν στην Κύπρο ότι είναι ένα φαγητό που έρχεται από το μεσαίωνα.

Τα στέκια των κυπριακών γεύσεων

ΛΕΜΕΣΟΣ

«Πέτρινο» (00357 25583099), ψαροταβέρνα στη λεωφόρο Γεωργίου Νεοφύτου 22 (κοντά στο ξενοδοχείο Ajax) για ψαρομεζέ με σουπιές σχάρας της κυρά Γιαννούλας γεμιστές με φέτα και βασιλικό, γαρίδες με βούτυρο και σκόρδο, μύδια γεμιστά με σολομό, τσιπούρα σχάρας, μπαρμπούνια τηγανιτά.


«Ανωτέρα» (00357 25354033), ταβέρνα φημισμένη για το φρέσκο ψάρι στην οδό 16ης Ιουνίου 1943 (δίπλα στην Κεντρική Αστυνομία), για μακαρονάκι χωριάτικο, ψαρόσουπα, τραχανά, ψητά λαχανικά, σπανάκι με αυγά, λουβιά βραστά με λάχανα, κουκιά κούνες βραστά, σουπιές αρτυμένες με ρίγανη και λαδολέμονο, μύδια με σάλτα «Ανωτέρα», κοκαλάκια κρασάτα μαριναρισμένα με χωριάτικο κρασί και αρτυμένα με μυρωδιές του βουνού. Στον ψαρομεζέ περιλαμβάνονται γαλέος, καβουράκια, ελιές οφτές, σουβλάκι ξιφία και στον κρεατομεζέ κεφτέδες, αγκινάρες με αυγά, κρεμμύδια οφτά, σεφταλί κά.


«Μικρή Μαρία» (00357 25357679), εστιατόριο στην οδό Άγκυρας 3 στο ιστορικό κέντρο, για τσιπούρα, λαυράκι, παγιδάκι, κοτόπουλο σουβλάκι, χοιρινό σουβλάκι, σεφταλιές, όλα στα κάρβουνα και σαλάτα με φρέσκο κόλιανδρο, μανιταράκια, ντομάτα με αυγό, χούμους, οχταποδάκι.

«Αλιάδα» (00357 25340758), μαγειρείον γαστρονομικών εξερευνήσεων στην οδό Ειρήνης 117, στο κέντρο της πόλης, για διαφορετική, πολυτελή ατμόσφαιρα και «πειραγμένες» γεύσεις. Η τιμή είναι «αλα καρτ» και επιλέγετε από σούπες τραχανά, ντοματόσουπα, μανιταρόσουπα, από μπουφέ με σαλάτες και ορεκτικά, μεταξύ των οποίων και καπνιστό σολομό, γαρίδες κά, ενδιάμεσο μικρό πιάτο με μανιταράκι γεμιστό με μπρόκολο και φύλλο σφολιάτας με χορταρικά, κυρίως πιάτο σανίδι με τέσσερα είδη κρέατος και επιδόρπιο με φρούτα και γλυκά.

ΠΑΡΑΜΥΘΑ


«Το χάνι της Παραμύθας» (00357 25452539, 99687210), εστιατόριο το οποίο στεγάζεται σε πραγματικό παλιό χάνι στην άκρη του χωριού, πάνω στον κεντρικό δρόμο που πάει από τη Λεμεσό στο Τρόοδος, για κυπριακό μεζέ με ελιές τσακιστές με κόλιανδρο, λουκάνικο, μουσακά, κολοκυθάκια με αυγά ή στρουφούι (χόρτο) με αυγά, κουπέπια (ντολμάδες), κρέας κρασάτο στη σχάρα, σουβλάκι, σεφταλιά, κοτόπουλο σχάρας ή σούβλας, στιφάδο και για επιδόρπιο φοβερές «πιττούες» όπως τις έκανε η γιαγιά.

«Ο μύλος της Παραμύθας» (00357 25452261), σχάρα πάνω στο δρόμο στο κέντρο του χωριού, η οποία στεγάζεται σε ωραίο, αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο, για σούπα αυγολέμονο, τραχανά, χαλούμι στην πίτα, πουργούρι πιλάφι, ραβιόλες, χοιρινό φλαμαντζερί κρασάτο, λουκάνικο χωριάτικο κρασάτο.

ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΕΙΑ


«Αντρέας και Ελένη» (00357 25222176), ταβέρνα στο κέντρο του χωριού, απέναντι από το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, γνωστή για τις μπριζόλες της, αλλά και για παραδοσιακές γεύσεις λούντζες, λουκάνικα, λαψάνες (βρούβες) τηγανιτές με αυγό, αλλά και κοτόπουλο σκαπαρέλο με μανιτάρια, πιπεριά, κρεμμύδι, σκόρδο και ψητή πατάτα και κρασί Yiaskouris (ερυθρός ξυρός) από τη γειτονική Πάχνα.


ΑΠΑΙΣΙΑ

«Τα 16 σκαλοπάτια» (00357 25542832), ταβέρνα με παραδοσιακή κυπριακή κουζίνα πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού, για σεφταλιές, χαλούμι, σουβλάκι, λούτζα, λουκάνικο, ραβιόλες (παραδοσιακό ζυμαρικό με γέμιση τυρί), κεφτέδες, παγιδάκια αρνίσια, κολοκυθάκια με αυγά, ψωμί ζυμωτό.

ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ

«Λούης» (00357 462049, 99608050), ταβέρνα στην έξοδο του χωριού προς Πεδουλά, με θέα τον Πρόδρομο και το Δάσος του Κολεγίου, γνωστή για τις σούβλες της (αρνί, ρίφι, κοτόπουλο, χοιρινό), το ορφό κλέφτικο στο φουρνί (οι κλέφτες έψηναν το αρνί σκεπασμένο με πυρωμένο χώμα για να μη φαίνεται η φωτιά), σουβλάκι σεφταλιά τυλισμένα στην «πάννα» (σκεπαστή) σε κυπριακή πίτα.

ΒΑΣΑ ΚΟΙΛΑΝΙΟΥ


«Αριάδνη» (00357 25944064), ταβέρνα μετά το χωριό, φημισμένη για τους γεμιστούς ανθούς κολοκυθιάς, αλλά και για κιοφτέδες, κουπέπια, πατάτες αντιναχτές με κόλιανδρο (τις τινάζουν στην κατσαρόλα), τταβά (κρέας με κρεμύδι και ντομάτα στιφάδο), πουρκούρι, μπουρεκούθκια με αναρή, σιουτζούκο, γλυκές διπλόπιτες (δάκτυλα).

ΑΡΣΟΣ

«Αγορά» (00357 99325396), ταβέρνα στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακούς κυπριακούς μεζέδες, ζαλατίνα (πηχτή), συκωτάκι αρνίσιο, γεμιστά, κουπέπια, παϊδάκια αρνίσια,στιφάδο, χωριάτικο κρασί Άρσους χύμα, λουκουμάδες. Κάθε Κυριακή μπουφές.

ΟΜΟΔΟΣ

«Στου κυρ Γιάννη» (00357 25422100), εστιατόριο κοντά στην πλατεία του χωριού, όπου μαγειρεύει η κυρία Ευτυχία κολοκυνθοανθούς, λουκάνικο κυπριακό κρασάτο, κολοκυθάκια και ντομάτα με αυγά, αγκινάρες γεμιστές, κολοκυθάκια με μπύρα και γιαούρτι, κουπέπια με αμπελόφυλλο ή λάχανο, σκοδρόψωμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου