15 Νοε 2011

Τραπέζι με γριβάδι πλακί από τους Ψαράδες της Μεγάλης Πρέσπας

Στους Ψαράδες, σε εκείνο το μυστηριώδες φιόρδ της Μεγάλης Πρέσπας στην άκρη της ελληνικής επικράτειας, όλο το παραλιακό μέτωπο του οικισμού είναι αφιερωμένο στο φαγητό. Έξω από τις ταβέρνες, στα ενυδρεία, κολυμπούν τα γριβάδια, τα πιο νόστιμα ψάρια της λίμνης.


Αυτή είναι η πιο χαρακτηριστική γεύση των Πρεσπών, συν τα ψιλά φασόλια και τους γίγαντες που καλλιεργούν παντού εκεί, το λουκάνικο, τις πιπεριές Φλωρίνης και τα λαχανικά τουρσί.


Μέσα στο εστιατόριο «Καλή Παρέα», η κυρία Μαρία, η μητέρα του Δημήτρη, του ιδιοκτήτη, ετοιμάζει κατόπιν παραγγελίας γριβάδι πλακί στο φούρνο με την παραδοσιακή συνταγή.


Στο ταψί, πάνω στην εστία του φούρνου, τσιγαρίζει πάμπολλα κρεμμύδια κομμένα φέτες, μια ψιλοκομμένη πιπεριά Φλωρίνης και μια επίσης κόκκινη αλλά καυτερή, μαζί με ένα κουταλάκι τριμμένη φρέσκια ντομάτα. Όταν ροδίσουν προσθέτει επιπλέον δύο τριμμένες ντομάτες, ένα φύλλο δάφνης, αλάτι και πιπέρι.


Το ψάρι είναι κομμένο εγκάρσια σε χορταστικές φέτες που η κυρία Μαρία έχει ήδη αλατίσει με χοντρό αλάτι. Τις αλευρώνει, τις βάζει στο ταψί με τα κρεμμύδια και τα άλλα υλικά, και τις γυρίζει. Προσθέτει νερό και βάζει το ταψί στο φούρνο για 1,30 με 2 ώρες. Όπως λέει, τα λιμνίσια ψάρια πρέπει να ψηθούν καλά.


Αξίζει τον κόπο να περιμένει κανείς να μελώσει αυτό το πολύ πικάντικο φαγητό, που η γεύση του είναι τόσο πολύ δυνατή, όσο και η εμπειρία της περιήγησης στις λίμνες που τις είπαν και κιβωτούς ζωής.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου