15 Απρ 2013

Η χορτόπιτα της Λούλας και της Άννας από την Πύλο



Εκεί στην επικράτεια του βασιλιά Νέστορα, οι ομηρικοί ήρωες, οι ξένοι στρατιώτες, οι παλιοί περιηγητές, έρχονταν και έφευγαν αδιάκοπα. Το ίδιο κάνουν τώρα και οι σύγχρονοι ταξιδιώτες που πηγαινοέρχονται από τα φανταστικά ξενοδοχεία της Costa Navarino. Έτσι, και οι γεύσεις εκεί, στα πολλά εστιατόρια των ξενοδοχείων, είναι ένα ατελείωτο ταξίδι σε όλο τον κόσμο, από τον ταπεινό και αντιπροσωπευτικό της Μεσσηνίας καγιανά, μέχρι το φημισμένο μοσχαρίσιο κρέας από το Κόμπε της Ιαπωνίας, στη μακρινή Άπω Ανατολή.  Όμως, το κάθε ταξίδι έχει νόημα όταν υπάρχει επιστροφή στην αφετηρία. Το ίδιο και το γευστικό. Και εδώ η αφετηρία υπάρχει και η επιστροφή έχει πολύ ωραία γεύση. Σε ένα παραδοσιακό σπίτι που αναπαλαίωσε η Costa Navarino στην είσοδο της Πύλου, με θέα το ηλιοβασίλεμα στον κόλπο του Ναβαρίνου και την Σφακτηρία, οι κυρίες Λούλα και Άννα, μυούν τους επισκέπτες στα μυστικά της μεσσηνιακής παραδοσιακής κουζίνας.


Σε υποδέχονται εγκάρδια, με χαμόγελο και λαλαγγίδες, τηγανίτες περιχυμένες με πετιμέζι ή και τριμμένη, ξερή, μυζήθρα (δες την παλαιότερη ανάρτηση «Οι λαλαγγίδες της νονάς Ακριβής από τους Γαργαλιάνους»). Μετά σηκώνουν τα μανίκια για να ετοιμάσουν τη χορτόπιτα με τη βοήθεια των επισκεπτών που στύβουν το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, την καυκαλίθρα, την αγγουρίτσα, το μάραθο και ό,τι άλλο μυρωδικό χόρτο υπάρχει. Μετά προσθέτουν φέτα, λάδι, αλάτι, πιπέρι, δυο αβγά χτυπημένα και λίγο ρύζι. Τα ζυμώνουν ξανά και η γέμιση είναι έτοιμη. Στον πάτο του ταψιού απλώνουν τον μισό χυλό από καλαμποκάλευρο, νερό, αλάτι και λίγο λάδι, που έχουν ετοιμάσει, προσθέτουν τη γέμιση και τη σκεπάζουν με τον άλλο μισό, Μετά πασπαλίζουν την πίτα με σουσάμι. Είναι έτοιμη να μπει στο φούρνο. Ψήνεται στο φούρνο στους 180ο για μια ώρα. 


Οι ποσότητες των υλικών είναι: Για τη γέμιση, 2 κιλά χόρτα, 1,5 μπολ φέτα κομμένη σε κύβους, 1 φλιτζάνα ρύζι, 2 αβγά, 1 φλιτζάνι λάδι, αλάτι, πιπέρι. Για τον χυλό, 1 κιλό καλαμποκάλευρο, 2 κουταλιές αλάτι, λίγο λάδι, νερό όσο πάρει για να γίνει χυλός, σουσάμι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου