22 Μαρ 2013

Σουπιές με λάχανα από τον Νέο Παντελεήμονα



Ο Κάτω Όλυμπος «σβήνει» στα πόδια του κάστρου του Πλαταμώνα. Ανηφορίζοντας την πλαγιά από τον εθνικό δρόμο μέχρι τον Παλιό Παντελεήμονα, οι κουμαριές αφήνουν απίθανα παράθυρα θέας προς το κάστρο. Ο Παλιός Παντελεήμονας είναι ένα κομμάτι της γοητευτικής τριλογίας των παραδοσιακών οικισμών του Κάτω Ολύμπου, μαζί με τους Παλιούς Πόρους και την Άνω Σκοτίνα. Η πιο καλή εποχή να ανέβεις στον Παλιό Παντελεήμονα είναι το φθινόπωρο, όταν οι κουμαριές είναι φορτωμένες με κατακόκκινα κούμαρα. Όταν ωριμάσουν τα κούμαρα, τα μαζεύουν και τα φυλάνε σε βαρέλια μέχρι την άνοιξη που τα βάζουν στο ρακοκάζανο και βγάζουν τσίπουρο, ένα σπάνιο απόσταγμα, πιο δυνατό και πιο εύγευστο από εκείνο που βγαίνει από τα σταφύλια.

Φέτος όμως ο Μιχάλης Χατζής δεν θα βάλει φωτιά στο καζάνι του για να βγάλει τσίπουρο, γιατί τα κούμαρα ήταν πολύ λίγα. Μας τα λέει στην πλατεία του Νέου Παντελεήμονα, απέναντι από το κάστρο του Πλαταμώνα, στην ταβέρνα «Χαρίκλεια». Δοκιμάζουμε περσινό τσίπουρο από κούμαρα και φετινό τσίπουρο από στέμφυλα. Είναι Καθαρή Δευτέρα και έξω στην πλατεία το όργανα παίζουν και αρκετοί χορεύουν «γαϊτανάκι» και άλλους παραδοσιακούς χορούς. Παραδοσιακά είναι και τα περισσότερα νηστίσιμα εδέσματα που φτάνουν στο τραπέζι, όπως η πραγματική πατατοσαλάτα και η πραγματική σκορδαλιά με τον τηγανητό, παστό, μπακαλιάρο. Όμως το μάτι πρώτα και μετά τη γεύση, κέρδισαν οι σουπιές με λάχανα που τη συνταγή τους μας εμπιστεύτηκαν οι αδελφές Ελένη και Χαρίκλεια:

Για να γίνουν χρειάζονται 1 κιλό σουπιές, 1 κιλό διάφορα χόρτα (σπανάκι, λάπατα, τσουκνίδες), 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια, 2 κρεμμύδια «παλιά» (ξερά), 1 ματσάκι μάραθο, 1 ματσάκι μαϊντανό, ½ κούπα ντομάτα, ½ κούπα ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.

Καβουρδίζουν τις καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια σουπιές μαζί με το παλιό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, προσθέτουν την τριμμένη ντομάτα και τα αλατοπιπερώνουν. Μετά βάζουν τα ζεματισμένα χόρτα, τον μάραθο και τον μαϊντανό και τα αφήνουν να βράσουν σε σιγανή φωτιά για μισή ώρα. Όταν τα σερβίρουν βάζουν λεμόνι.

4 σχόλια:

  1. .....έεεεχω κόψει κούμαρα από το συγκεκριμένο σημείο......!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δοκιμάσει όμως τσίπουρο από κούμαρα; Υπάρχει πάντως ένα μικρό μπουκαλάκι. Μήπως πρέπει να οργανωθεί μια «σπονδή»; Το έχουμε συζητήσει και με τον Δημήτρη, αλλά έχει μείνει μετέωρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή