16 Μαρ 2013

Καλαμάρια γεμιστά για τη Σαρακοστή από το Λιτόχωρο


Το ίδιο το Λιτόχωρο βλέπει προς δυο κατευθύνσεις, και προς το βουνό - το πιο φορτισμένο βουνό του Πλανήτη, τον Όλυμπο - και προς τη θάλασσα. Το ίδιο και το τραπέζι του, είναι στεριανό και θαλασσινό. Αυτές τις ημέρες, αποτραβιούνται τα εξαιρετικά κρέατα της περιοχής και έρχονται στο προσκήνιο τα επίσης εξαιρετικά θαλασσινά. Η παραλία της Πιερίας φημίζεται για τα μύδια, τα ψάρια και τα καλαμάρια που έρχονται από την Καθαρά Δευτέρα δυναμικά στο προσκήνιο - πάντα με την πανταχού παρούσα αγαπημένη των βουνών φασολάδα - και θα παραμείνουν εκεί όλη τη Σαρακοστή. Η Ντίνα Μακρή, η οποία έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το παραδοσιακό τραπέζι, μας έδωσε την αυθεντική συνταγή:

Καθαρίζουμε καλά έξι μέτρια καλαμάρια. Αφαιρούμε τα πλοκάμια τους και τα λεπτοκόβουμε. Σοτάρουμε σε λίγο λάδι ένα ψιλοκομμένο, μεγάλο, ξερό κρεμμύδι και ένα ματσάκι πράσινα, φρέσκα, κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα πλοκάμια με ένα φλιτζάνι νερό και τα αφήνουμε δέκα λεπτά να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μετά ρίχνουμε δέκα κουταλιές της σούπας ρύζι «καρολίνα» και, αν χρειαστεί, λίγο ακόμη νερό για να φουσκώσει το ρύζι. Στο τέλος προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και ψιλοκομμένο άνηθο, περίπου μισό ματσάκι.

Αυτή είναι η γέμιση με την οποία γεμίζουμε το σώμα του κάθε καλαμαριού, το οποίο «ασφαλίζουμε» με μια οδοντογλυφίδα για να μην αδειάσει. Τα τοποθετούμε μετά σε ανοιχτή κατσαρόλα, στην οποία τα βράζουμε για μια ώρα περίπου σε χαμηλή φωτιά, με μια φλιτζάνα του τσαγιού νερό. Τα περιχύνουμε με ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι και προσθέτουμε και μια κουταλιά φυτικό βούτυρο. Λίγο πριν το τέλος ανοίγουμε την κατσαρόλα με τα καλαμάρια και ρίχνουμε το ζωμό από ένα λεμόνι.

Όλη αυτή η διαδικασία της νηστείας συνδεόταν στις παραδοσιακές κοινωνίες με την έναρξη ενός νέου κύκλου ζωής. Στο νησί ο χαιρετισμός την Καθαρή Δευτέρα ήταν «καλή σου Σαρακοστή» και η απάντηση «καλός σου χρόνος»...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου