8 Δεκ 2011

Γεύση Ευρυτανίας στο παραδοσιακό Αλλαντοποιείο Στρεμμένου


Μιλάμε συχνά για τη γεύση ενός τόπου, γιατί τη λογαριάζουμε ως βασικό συστατικό της εικόνας του. Αν δίναμε τρία αξιοθέατα του Προυσού θα μιλούσαμε για το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, με το πανελλήνιο προσκύνημα, για το φαράγγι της Μαύρης Σπηλιάς (που όμως όταν βρέχει, «βρέχει» και πέτρες) και για το αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Το αλλαντοποιείο δεν είναι μόνο αξιοθέατο, αλλά μέσα στις γεύσεις του μπαίνει και το ίδιο το τοπίο.


Οπως μας λέει ο ένας εκ των ιδιοκτητών του, ο κ. Δημήτρης Παπαδόπουλος, αυτό είναι ένα παραδοσιακό αλλαντοποιείο της Ευρυτανίας. Παράγει αλλαντικά φυσικής ωρίμασης και προϊόντα γαστρονομίας. Τα προϊόντα φυσικής ωρίμασης εκτίθενται για μεγάλο χρονικό διάστημα και για πολλές ώρες κάθε βράδυ στον αέρα του βουνού που κατεβαίνει σαρώνοντας τα ελατοδάση, και στις μυρωδιές και την υγρασία του. Για αυτό, συν τα εγχώρια υλικά, ο τόπος μπαίνει μέσα στο σαλάμι – χωρίς συντηρητικά, όπως και όλα τα προϊόντα – μόνο από μπούτι χοιρινό, γάλα και μπαχαρικά (χωρίς πιπέρι) που ωριμάζει επί τρεις μήνες, στα παραδοσιακά λουκάνικα με πράσο, στο μπέικον από πανσέτα που καπνίζεται από τρία είδη ξύλου της περιοχής (δρυς, οξιά, πουρνάρια) και στο φημισμένο προσούτο που ωριμάζει για δέκα μήνες. Τα προϊόντα γαστρονομίας είναι το χοιρομέρι κρασάτο που ετοιμάζεται στο φούρνο με ξύλα, το πικάντικο χοιρινό φιλέτο, η λόντζα και η πορκέτα – το ολόκληρο γουρουνάκι.


Ο κ. Παπαδόπουλος οραματίζεται την παραγωγή νέων προϊόντων σαλαμιού και προσούτο από το μαύρο γουρούνι που έλκει την καταγωγή του από την αρχαία Ελλάδα, καθώς και προϊόντων κρέατος με Ω3 που προέρχονται από φυσικά υλικά. Τα αλλαντικά ο επισκέπτης μπορεί να τα προμηθευτεί επιτόπου (μαζί με δικό τους τσίπουρο). Στην Αθήνα υπάρχουν στο ντελικατέσεν «Βασιλόπουλος», στην οδό Σταδίου, και στα σούπερ μάρκετ «Βασιλόπουλος», «Θανόπουλος» και «Σκλαβενίτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου