Σκουμπρί «ψημένο» στην άρμη
Το γλέντι για τον γάμο της Αντριάνας - που μας έφερε στη Νάξο - γινόταν δίπλα, αλλά δεν μπορούσαμε να περάσουμε έξω από τον «Φάρο» του Νίκου Χίου στο λιμανάκι της Αγίας Άννας, χωρίς να του πούμε ένα «γεια» και βέβαια να φύγουμε νηστικοί. Ο Νίκος είχε ετοιμάσει σκουμπρί για μερακλήδες, όπως το λέει. Φρέσκο - απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε ωμό ψάρι - σκουμπρί, φιλεταρισμένο και «ψημένο» για 24 ώρες στην άρμη με λίγο ξύδι. Για την άρμη διαλύει στο νερό τόσο αλάτι, όσο κάνει το αυγό να επιπλέει στην άρμη και να προεξέχει η μύτη του τόσο, όση διάμετρο έχει ένα ευρώ.
Κόκκινος τόνος ωμός με λάδι και λεμόνι
Έτυχε να έχει εκείνη την ώρα και να μας αποκαλύψει και ένα δεύτερο «μυστικό», που δεν το έχει συχνά. Ωμό κόκκινο τόνο με αλάτι, πιπέρι και λοδολαίμονο, μια γευστική αποκάλυψη που όσοι το δοκιμάζουν πέφτουν από τα σύννεφα. Ο τόνος διατηρείται για λίγο στο ψυγείο σε σπορέλαιο που δεν πήζει. «Σούσι Νάξου» λέει ο Νίκος και χαμογελά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου