28 Ιαν 2013

Τραπέζι στο Λιτόχωρο με κεφτέδες σε κουρκούτι



Οι κεφτέδες με κουρκούτι είναι κλασικό φαγητό του χειμώνα που δίνει δύναμη σε πολλές περιοχές του ελλαδικού χώρου. Στη Φλώρινα το λένε «σουτ μακάλο» και στο Λιτόχωρo με το όνομά τους: κεφτέδες με κουρκούτι. Στο Λιτόχωρο επιβιώνει μια πλούσια γευστική παράδοση, που όπως πάντα συμβαίνει, αντανακλά τον χαρακτήρα του τόπου. Η πολιτεία κοιτάζει προς τον Όλυμπο και έχει παράδοση στα φαγητά του βουνού, όπως η φασολάδα και η γίδα σούπα. Βλέπει όμως και προς τη θάλασσα και τρώει σαρδέλες με κρεμμύδια ή άγρια χόρτα και καλαμαράκια γεμιστά. Ενδιαμέσως, υπάρχουν ακόμη πολύ χαρακτηριστικές πινελιές της παράδοσης, όπως η λιτοχωρίτικη σούπα (κότα γεμιστή που βράζει ολόκληρη), κρεμμυδοκεφτέδες, κρεατόπιτα με κρέας από τραγί που την κόβουν και το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς σαν βασιλόπιτα, μπομπότα με κόκκινο κολοκύθι, πράσα λαδερά, κεφτέδες με κουρκούτι.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο Λιτόχωρο, είχαμε την ενδιαφέρουσα εμπειρία να καθίσουμε μπροστά σε ένα παραδοσιακό τραπέζι του Λιτόχωρου που είχαν την ευγένεια να στρώσουν για εμάς ο Βαγγέλης Λιάγκας και η Ντίνα Μακρή. Ανάμεσα στα άλλα υπήρχαν και οι κεφτέδες με κουρκούτι, τη συνταγή των οποίων μας έδωσε η κυρία Μακρή:


Κεφτέδες με κουρκούτι (για 6 πιάτα)

 Ζυμώνουμε ένα κιλό κιμά, δύο ψιλοκομμένα μεγάλα κρεμμύδια, ένα αυγό, δύο φέτες ψωμί, ψιλοκομμένο δυόσμο και μαϊντανό, λίγο λάδι, μια κουταλιά της σούπας ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, και τα τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι. Αυτό το λάδι το στραγγίζουμε και το κρατάμε.

Για το κουρκούτι, καίμε στην κατσαρόλα πέντε κουταλιές της σούπας αλεύρι ώσπου να μυρίσει και να ροδίσει. Σε αυτό τρίβουμε με τον τρίφτη και δυο σκελίδες σκόρδο. Διαλύουμε το αλεύρι με πέντε ποτήρια κρύο νερό για να μη σβολιάσει και προσθέτουμε, προαιρετικά, και μια κουταλιά του σάλτα ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι και το τηγανόλαδο που έχουμε κρατήσει. Μόλις αρχίσουν να βράζουν προσθέτουμε και τους κεφτέδες, και τους αφήνουμε για 5-10 λεπτά πάνω στη φωτιά, μέχρι να δέσουν όλα τα υλικά.

2 σχόλια:

  1. οι κεφτεδες φαινονται πεντανοστιμοι, αλλα κ η πιτα στην φωτο ειναι τοσο λαχταριστη, κλεβει την παρασταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πίτα είναι παραδοσιακή του Λιτόχωρου, γίνεται από τραγί, και την κόβουν το μεσημέρι της πρωτοχρονιάς ως βασιλόπιτα με «φλουρί» μέσα. Τώρα την κάνουν και με τέσσερα διαφορετικά κρέατα. Έχουμε και γι αυτήν τη συνταγή και θα τη δημοσιεύσουμε κάποια στιγμή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή