29 Αυγ 2014

Κοτόπουλο με πιπεριές, κρεμμύδια και ντομάτα από τη χώρα των Βάσκων στους Παξούς


ΠΑΞΟΙ

Ο ζωγράφος Πάβλος Χαμπίδης που περιδιάβασε τους Παξούς και τους αποτύπωσε στο ταξιδιωτικό μπλοκάκι του σαν περιηγητής των παλιών, νοσταλγικών, καιρών, λέει ότι το νησί του Ιονίου περιβάλλεται από ένα πέπλο καλού γούστου και κοσμοπολιτισμού. Όλη αυτή την αύρα είχε και το δείπνο στην αυλή του ατμοσφαιρικού σπιτιού του Χριστόφορου Μπόικου στον Γάιο. Ο Χριστόφορος κινεί την αγάπη του για την Τέχνη δια μέσου της γκαλερί Chris Boicos Fine Arts στο Παρίσι, και τώρα μετέφερε τις ιδέες και τη δραστηριότητά του το καλοκαίρι στους Παξούς. Εφέτος μεταξύ των άλλων κυκλοφόρησε το λεύκωμα «Ένα ταξίδι στους Παξούς» με σχέδια του Πάβλου Χαμπίδη, τα οποία εκτίθενται έως τις 7 Σεπτεμβρίου στο παλιό τελωνείο του Λογγού.


Στο σπίτι του Χριστόφορου βασιλεύει το καλό γούστο και η Τέχνη. Αλλά και η συντροφιά γύρω από το τραπέζι στην αυλή ήταν κοσμοπολίτικη. Ο Φρεντ και η Σου από το Λονδίνο, ο Σαρλ από το Παρίσι, ο Πάβλος από την Αθήνα, απ' όπου συνέκλιναν οι διαδρομές του που ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη και κινήθηκαν σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Και φυσικά το κύριο πιάτο που ετοίμασε ο Χριστόφος ήταν κοσμοπολίτικο. Κοτόπουλο με πιπεριές, κρεμμύδια και σάλτσα ντομάτα. Όπως και το δεύτερο. Μακαρόνια με μανιτάρια.


Το πουλέ μπασιέζ, το κοτόπουλο από τη χώρα των Βάσκων, ο Χριστόφορος το μαγείρεψε κάνοντας τέσσερα βασικά βήματα. Τις μερίδες του κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής - είναι βασικό στοιχείο του φαγητού η ποιότητα του κρέατος - τις τσιγάρισε σε ελαιόλαδο. Ένα μέρος από αυτό το λάδι με τη γεύση από το λίπος του κοτόπουλου, το χρησιμοποίησε για να σοτάρει τις κομμένες κατά μήκος σε λωρίδες πιπεριές Φλωρίνης - κόκκινες ή πράσινες - και τα ολόκληρα κρεμμυδάκια. Είναι σημαντική λεπτομέρεια αυτά να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας. Στο ίδιο λάδι ετοιμάζει τη σάλτσα ντομάτας, αφού πρώτα τις βράζει για να αποφλοιωθούν ευκολότερα. Προσθέτει στο τηγάνι όπου βράζουν οι ντομάτες λευκό κρασί, λίγο κονιάκ για να «σπάσει» την οξύτητα, όπως και λίγη ζάχαρη. Προσθέτει επίσης λίγο ντοματοπελτέ για το χρώμα, θυμάρι και ρίγανη. Τα τρία συστατικά του φαγητού - τις μερίδες του κοτόπουλου, τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια, και τη σάλτσα της ντομάτας - τα βάζει όλα μαζί στο ταψί - πρώτα τις πιπεριές και τα κρεμμύδια, μετά το κοτόπουλο και από πάνω τη σάλτσα ντομάτας - και τα ψήνει στο δυνατό φούρνο για περίπου μια ώρα. Αν προτιμάται καυτερό, υπάρχει η δυνατότητα της πιπεριάς, μαζί με το αλάτι και το πιπέρι.


Το φαγητό σερβίρεται με ρύζι, αλλά ο Χριστόφορος το συνόδευσε με μακαρόνια. Έβρασε τα στριφτά μακαρόνια και τα στράγγιξε. Στην ίδια κατσαρόλα σοτάρισε τα μανιτάρια για 5 με 10 λεπτά. Προσθέτει τα μακαρόνια και λίγη κρέμα γάλακτος και στο τέλος παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι. Το γεύμα τελείωσε με χαλβά λεμόνι και πορτοκαλόπιτα και είχε αρχίσει με δυο σαλάτες, μια μαρούλι με καρύδια και μια άλλη με φακές και μανιτάρια.


Η ανάρτηση έγινε το επόμενο πρωί από το τραπέζι του δείπνου στο σπίτι του Χριστόφορου Μπόικου στον Γάιο των Παξών. 

1 σχόλιο: